Onko tekemisen aloittaminen hankalaa? Kokeile Pomodoro-menetelmää!


 

 

Pomodoro-menetelmä on ajanhallinta keino, joka on kehitetty erityisesti työelämää varten. Tämä on kuitenkin erittäin hyvä menetelmä myös vapaa-ajan tehtävien hallintaan. 

Pomodoro-menetelmä madaltaa aloittamisen kynnystä ja auttaa pilkkomaan projektin pienempiin osiin. Jos tehtäviä on paljon tai ne ovat aikaavieviä, aloittamisen kynnys on yleensä erityisen suuri. Pomodoro-tekniikan avulla saat tehtävän palasteltua ja tekeminen alkaa sujua.

Pomodoro tarkoittaa italiaksi tomaattia. Pomodoro-tekniikka onkin ilmeisesti saanut nimensä tomaatin muotoisesta munakellosta. Ajastinta tekniikkaan tarvitaankin, sillä tarkoitus on työskennellä 25 minuutin pätkissä. 

Ajatus perustuu siihen, että 25 minuutin ajan on helppo keskittyä tehokkaasti. Vaikeampikin tehtävä on helpompi aloittaa, kun tarvitsee keskittyä vain 25 minuuttia. Lyhyissä ja tehokkaissa 25 minuutin jaksoissa tehtävä edistyy osa kerrallaan. Aikaansaaminen motivoi ja tekemistä tekee mieli jatkaa. 

Yhden pomodoron jälkeen pidetään pieni tauko ja jatketaan taas seuraavat 25 minuuttia. Neljän pomodoron jälkeen pidetään pidempi tauko. Toki tehtävää voi tehdä vain yhden pomodoronkin verran.

Tärkeää on valita yksi tehtävä, johon keskittyy 25 minuutin ajan ilman häiriötekijöitä.

 

Tee näin:


1. Valitse tehtävä, johon haluat keskittyä

Valitse ensin tehtävä, jota haluat edistää. Se voi olla työhön liittyvä, mutta aivan hyvin vapaa-aikaan liittyvä. Tehtävä voi olla esimerkiksi tavaroiden karsinta, siivoaminen, johonkin asiaan perehtyminen, valokuvien järjestely, laskujen maksu, budjetin päivitys, viikkoruokalistojen tekeminen tai vaikka remontointi. 

Kyse voi olla yhdestä samasta isosta projektista, kuten remontointi tai tavaran karsiminen. Voit myös tehdä aina yhden pienen tehtäväkokonaisuuden yhden pomodoron ajan kuten laskujen maksu, laukun siivous tai tavarakirjanpidon kuukausittainen päivitys.

Tekniikan idea on laskea kynnystä aloittaa tekeminen, joten voit ottaa käsittelyyn minkä vaan roikkumaan jääneen tai helposti lykättävän, ei niin kiireellisen tehtävän.

Minimalisti Teemu Kunto käytti tekniikkaa Minimalismi kirjan kirjoittamiseen.


2. Keskity valitsemaasi tehtävään 25 minuutin ajan

Laita ajastin soimaan 25 minuutin päähän. Se voi olla munakello, kännykän ajastin, appi tai esimerkiksi Työterveyslaitoksen Fokuskello

Pyri raivaamaan rauhallinen 25 minuuttia ja laita kaikki häiriötekijät pois näköpiiristä. Sulje sähköposti ja laita kännykkä äänettömälle. Vie puhelin mielellään toiseen huoneeseen, jotta sitä ei tule vilkuiltua kesken pomodoron.

 

3. Pidä lyhyt tauko

Kun olet saanut tehtyä yhden pomodoron, pidä pieni viiden minuutin tauko. Kuuntele musiikkia, jaloittele, katsele ulos ikkunasta, käy vessassa, katso pikaisesti tuliko tärkeä puhelu tai viesti (jos se on asia, joka mietityttää), mutta älä jää viestittelemään.

Tarkoituksena on saada hetkeksi ajatukset pois tehtävästä ja antaa aivoille pieni hetki levähtää ennen uuden pomodoron aloittamista.

Jos päätät jatkaa uuden pomodoron kanssa, pidä aina lyhyt tauko yhden pomodoron jälkeen. Pidä tauko kuitenkin lyhyenä, jotta tekeminen ei katkea liikaa. 

Neljännen pomodoron jälkeen tulisi pitää pidempi tauko ns. lounastauko. 20 minuutin tauon aikana voit esimerkiksi syödä tai lähteä pienelle kävelylle.


Tekemisen ja aikaansaamisen iloa!


Kommentit