Poistokassi avuksi turhan tavaran karsimiseen


 

Poistokassi on kätevä matalankynnyksen apu turhan tavaran karsimiseen. 

Aina kun huomaat esineen, jota et tarvitse, laita se poistokassiin. Tavara voi olla rikkinäinen, liian pieni, ylimääräinen tai muuten vaan tarpeeton. 

 

Poistokassi avuksi päätöksentekoon

Joskus voi olla vaikea tehdä päätöstä kuuluuko tavara roskikseen, kierrätykseen vai olisiko siitä myytäväksi tai lahjoitettavaksi. Kiireisessä arjessa usein on helpompi laittaa tavara vain takaisin sinne mistä se on otettu tai jättää lattialle, tuolin päälle tai jollekin tasolle. 

Ikävän tuntuinen paita takaisin kaappiin ja toinen tilalle. Rikkinäinen lelu takaisin laatikkoon, kun nyt just ei ole aikaa käydä koko laatikkoa läpi.

Poistokassiin laittamalla sinun ei tarvitse tehdä päätöstä heti, ja tavarasta on usein helpompi luopua kun siihen ei kohdistu hirveästi vaivaa. Lisäksi päätös luopumisesta saa alkaa kypsymään mielessä.

 

Poistokassi helposti saavutettavaan paikkaan

Poistokassi kannattaa olla helposti saatavilla, jolloin tavaran vieminen kassiin vaatii vain pieniä ponnisteluja. Jos poistokassille ei löydy tilaa kaapista, voit pitää sitä näkyvälläkin paikalla, kunnes kaappeihin alkaa pikku hiljaa järjestyä tilaa.

Myös lapsille kannattaa opettaa, että kun joku lelu tuntuu ylimääräiseltä, vaate pieneltä tai epämukavalta, ne voi viedä kassiin itsenäisesti. Voit käydä ne sitten läpi myöhemmin ja päättää tavaroiden tulevaisuudesta.

 

Sisällön lajittelu

Kun kassi on täynnä, käy sisältö läpi ja lajittele tavarat. Osa voi ollakin selkeitä roskia, vaikka et heti niin ajatellutkaan. Kierrätykseen ja lahjoitettavaksi menevät tavarat lajitellaan omiin pusseihin. Voit viedä ne jo valmiiksi esimerkiksi eteiseen näkyvälle paikalle, jotta ne tulee vietyä mahdollisimman pian pois.

Myytäville tavaroille kannattaa asettaa tavoitepäivämäärä. Esimerkiksi jos ne eivät ole myynnissä tai menneet kaupaksi kuukauden sisällä, lahjoitan ne hyväntekeväisyyteen. Näin ne pääsevät hyödyttämään vielä jotakuta toistakin, eivätkä ole tukkeena arjessa.

Poistokassin tyhjennysväli riippuu kassin koosta ja poistettavan tavaran määrästä. Isommassa perheessä Ikea kassillinen tavaraa voi helpostikin tulla kuukaudessa täyteen. Toisaalta tavaroita tarvitsee käydä keskitetysti läpi vain kerran kuukaudessa. Pienemmässä taloudessa voi riittää pienempikin kassi.

Poistokassin sisältö kannattaa käydä läpi virkeänä, sillä päätöksetkin on helpompi tehdä kun ei ole aivan poikki. 


 


Kommentit