Miljoonalaatikosta tuli julkkis


 

Miljoonalaatikko on päässyt otsikoihin viime aikoina. Miljoonalaatikko, sekatavaralaatikko, rojurasia, sälähylly tai romukaappi, rakkaalla lapsella on monta nimeä.

Tuo ihana, kätevä, sekainen, ruma tai kaunis laatikko, rasia, hylly tai kaappi, jossa on paljon sekalaista tavaraa, komonoa kuten Marie Kondo tuota sälää kutsuu.

Siellä on pinnejä, kuitteja, kolikoita, työkaluja, laskuja, mainoslahjoja, avaimia, kengännauhoja, kyniä, pastilleja, käsidesiä, piirrustuksia, melkolailla mitä vaan pientä tarpeellista ja tarpeetonta.

Ylen Puoli seitsemän haastatteli ammattijärjestäjä Ilana Aaltoa miljoonalaatikoista. Kohdasta 21:55 alkaa miljoonalaatikko osio, kesto n. 5 minuuttia. Lisäksi samasta aiheesta oli juttu Ylen sivuillakin Missä koti, siellä miljoonalaatikko.

 

Kuka tuon rojulaatikon sitten perkaisi?

Miljoonalaatikko on kätevä, koska sinne on helppo siivota tasoilta löytyvät ylimääräiset tavarat. Eteisessä sinne voi sujauttaa ylimääräiset asiat laukuista, taskuista ja lompakosta. Kätevää ja nopeaa. 

Sälälaatikon ongelma on kuitenkin siinä, että se on sotkuinen, sieltä voi olla vaikea löytää tarvittava, sinne unohtuu yksi jos toinenkin asia ja sitä ei tee mieli järjestää. 

Se on täynnä kaikkea pientä ja tarpeetonta, jolle ei välttämättä ole muuta paikkaa. Usein nämä tavarat ovat sellaisia, joiden kohtalosta ei tee mieli tehdä päätöstä. Käyttämätön ilmaislahja, melkein lopuillaan oleva huulikiilto ja eri maiden kolikoita.

Toisaalta sekatavaralaatikossa on myös paljon hyviä puolia. Eteisessä se on kätevä, koska sinne voi tyhjentää lompakosta tai käsilaukusta kuitit ja muun pienen sälän. Lastenhuoneessa sinne voi lykätä pienet tarpeelliset pikku-ukot, parittomat kynät, yksinäiset legopalikat ja lajittelemattomat piirrustukset. Keittiön laatikkoon kokoontuu pieni turha tavara, jota löytyy ympäri kotia. 

Usein laatikossa on jotain, jolle tarvitsee tehdä jotain. Laskuja, jotka täytyy maksaa. Papereita, jotka tulisi lukea. Kuitteja, jotka täytyy säilyttää. Ja paljon sellaista, jonka voi poistaa.  

Suuren osan voi ilolla kipata sekajätteeseen. Osa voi kelvata myös kierrätettäväksi. Paljon on myös kulkeutuneita tavaroita muualta asunnosta.

Sälälaatikon järjestäminen kannattaakin ottaa mukaan siivousrutiineihin. Laatikon voi käydä läpi viikkosiivouksen yhteydessä, tiettynä päivänä tai vähintään kerran kuukaudessa. Jos laatikko on suhteellisen pieni, sen läpikäymiseen ei mene kovinkaan kauan aikaa. Aloittamisen kynnys on usein isompi, kuin järjestämiseen menevä aika. 

Hyöty ja ilo on kuitenkin sitäkin suurempi, kun tuo sekainen möykky onkin järjestyksessä ja ei tarvitse pelätä mitä kaikkea sieltä löytyy. Vaikka hieman epäjärjestyksessä, kuitenkin on selvää mitä siellä on.

Hieman aikaisemmin Antti Holmakin kirjoitti aiheesta kolumnissaan Jokaisen kodin ytimessä on ruma rasia täynnä epäkuntoisia pinnejä, klemmareita ja pesetoja.

 

Miten miljoonalaatikosta saisi kaiken hyödyn irti, mutta se ei hankaloittaisi elämää?

Jos miljoonalaatikko on paisunut miljoonakaapiksi tai suuremmaksi, alkaa tilan vieminen olla jo ongelma. 

Usein miljoonalaatikot sisältävät suurimmaksi osaksi suhteellisen tarpeetonta tavaraa. Tavaraa, jota ilman pärjää. Tavaraa, joka on usein tiellä eikä sille ole omaa paikkaa. Joukossa on kuitenkin usein tarpeellistakin, jotain jota haluaa vielä säästää. Eli tavaroista ei voi luopua käymättä niitä ensiksi läpi.

Sekatavaralaatikko kannattaakin järjestää siten, että suurimmat tavararyhmät ovat omissa lokeroissaan. Näihin lokeroihin voi hyvin hyödyntää muovirasioita, pahvilaatikoita tai kauniita astioita järjestyksen ylläpitoon. 

Kun tavararyhmät ovat omissa lokeroissaan, on helppo nähdä kuinka paljon esimerkiksi klemmareita ja kyniä omistaa. Ja karsia tarpeettomat ja huonokuntoiset pois.

Miljoonalaatikon ansiosta päätöksiä ei tarvitse tehdä jatkuvasti jokaisesta varanapista, mutta sen voi keskitetysti tehdä kerran viikossa tai kuukaudessa.

Romuloota on harvoin kaunista katseltavaa, ellei se ole tip top järjestyksessä. Radikaalein luopuukin tämän kaltaisista väliaikaisista säilytyslaatikoista kokonaan ja tekee päätökset tavaroista heti, eikä myöhemmin.

 

Miljoonalaatikon raivaus

Jos päädyt pitämään miljoonalaatikon, suosittelen sen raivausta. Tärkeintä on tietää, mitä kaikkea laatikossa on. Lisäksi poimia tavarat, jotka kuuluvat jonnekin muualle. Ja tietysti tyhjentää roskista. 

Esimerkiksi rikkinäiset tavarat roskikseen, kolikot lompakkoon, kaikille kuiteille kansio tai oma laatikko. Saksille kannattaa luoda oma paikka, koska ne ovat usein hukassa silloin kun niitä tarvitsisi. 

Voit myös säästyä uuden ostamiselta, kun jo omistamasi tavarat löytyvät silloin kun niitä tarvitsee.

Toimi näin:

1. Tyhjennä laatikko, hylly tai rasia ja putsaa se.

Tyhjennä laatikko, hylly tai rasia kokonaan, kaikista tavaroista ja putsaa se siistiksi.

2. Käy tavarat läpi yksitellen ja lajittele: sekajäte, kierrätys, muualle kuuluvat ja laatikkoon jäävät tavarat.

Järkevintä on käydä tavarat yksitellen läpi, jotta tiedät mitä kaikkea laatikossa on. Näin tärkeätkään lippulaput eivät jää huomioitta ja voivat muistuttaa esimerkiksi tärkeästä ajanvarauksesta tai muusta toimintaa vaativasta asiasta.

Usein laatikkoon kulkeutuu paljon tavaroita, joiden paikka on muualla. Palauta tavarat takaisin omille paikoilleen. Usein hukassa oleville tärkeille tavaroille (mm. kelakortti, passi ja ne sakset) on järkevää luoda oma paikka muualle.

3. Asettele tavarat siististi takaisin laatikkoon ja vie muut tavarat niille kuuluville paikoille.

Laatikko kannattaa järjestää siten, että se on kaunis katsella ja näin sen järjestystä tekee mieli ylläpitää. Tavaroiden lajittelu tavararyhmittäin auttaa näkemään kokonaisuuden tavaramäärästä ja helpottaa tavaroiden etsimistä ja löytämistä. Kiireessä vielä kiität itseäsi!

Jokatapauksessa, onhan tuo miljoonalaatikko aika symppis arjen pelastaja.

Kommentit