Eroon tavaroista tavarakirjanpidon avulla


 

Tavarakirjanpito on oivallinen tapa päästä selville minkälaista tavaraa tulee ovesta sisään ja millaista lähtee pois. Aivan kuten ruokapäiväkirjan avulla saat tietää mitä oikeasti syöt tai ruokaostosten kuittien seuraamisella pystyt selvittämään ruokamenosi eurolleen. Tavarakirjanpito paljastaa kuinka paljon sinulle on uusia tavaroita tarkalleen tullut ja kuinka paljon poistunut.

Usein tavarapoistojen ja tulleiden tavaroiden erotusta on vaikea arvioida ja arviot osuvat alakanttiin. Poistot saavat yleensä enemmän huomiota kuin hankinnat. 

Hankinnat taas livahtavat salakavalasti kynnyksen yli. Joskus tuntuu kuin tavarat lisääntyisivät itsekseen, mutta syynä taitaa kuitenkin olla mm. alennusmyyntien löydöt, uudet kodinkoneet, puhelimet ja tietotekniikka, lahjat sekä lahjoitukset, huonon tai rikkinäisen tavaran tilalle ostettu uusi tuote, uudet kausitavarat ja -vaatteet sekä sisustusesineet. 

Tavaraa kertyy, kun vanhaa ei poisteta uuden tieltä. 

 

Seuraile rauhassa tai aseta tavoite

Tavarakirjanpidon avulla kulutustottumuksia tulee arvioitua uudella tavalla. Kun katselee kuukauden ajalta saapuvia uusia tavaroita, huomaa konkreettisesti kuinka pienistä puroista kasvaa iso virta. Yksi tai pari tavaraa silloin tällöin onkin kuukauden aikana jo kymmeniä tavaroita.

Jos haluaa lähteä kevyesti liikkeelle, voi ensimmäisen kuukauden aikana vain seurailla mikä tilanne varsinaisesti on. Seuraavan kuukauden tavoitteeksi voi ottaa sen, että tavaraa tulisi lähteä enemmän kuin saapua.

Suuremman haasteen tavoittelijat voivat asettaa rohkeampia tavoitteita kuten esimerkiksi minimalismipelin 465 tavaraa enemmän pois kuin saapuu.

Erityisen tärkeää on muistaa lähtevien ja saapuvien tavaroiden suhde. Jos tavaraa tulee 100 kappaletta ja lähtee 50 kappaletta, niin siinä ei varsinaisesti tavarat vähene. Mutta jos sisääntulleita tavaroita on 10 ja lähteviä 50, tavaramäärä konkreettisti jo vähenee.

Oli tavoitteet pieniä tai suuria, ne ovat askel oikeaan suuntaan ja kohti tiedostavampaa kulutuskäyttäytymistä.

 

Laadi säännöt tavarakirjanpidolle

Aluksi kannattaa miettiä itselleen tavarakirjanpidon säännöt. Lasketaanko esimerkiksi jokainen saapuva paperi ja hammasharja, vai onko kyse käyttö- eli kestotavaroista, jolloin ruoka, vessapaperi, kosmetiikka ja muut kulutustavarat jätetään pois. Jos jonkin kulutustavaratuoteryhmän hamstraus on ongelma, se voi olla viisasta ottaa mukaan laskelmiin.

Myös digitaaliset tuotteet voi halutessaan ottaa mukaan tavarakirjanpitoon eli mm. puhelimen, tabletin ja tietokoneen pelit ja sovellukset, kuvat, videot, e-kirjat, tykkäykset ja jäsenyydet, suoratoisto- sekä äänikirjapalvelut. Nämä eivät vie fyysistä tilaa kodistasi, mutta vievät esimerkiksi puhelimen tallennustilaa ja sinun aikaasi.

 

Kirjaa vain oikeasti poistuneet tavarat

Tavarakirjanpidossa on tärkeää kirjata lähtevät tavarat vasta sitten kun ne ovat oikeasti lähteneet pois kodista. Muuten voi käydä niin, että tavarat jäävät pyörimään nurkkiin arjen tukkeeksi, vaikka kirjanpito näyttääkin muuta. Poistuvat tavarat kirjataan vasta, kun ne on toimitettu niille kuuluvaan paikkaan. Oli se sitten sekajäteastia, kierrätys, lahjoitus tai myynti.

Poistot voi kirjata päivämäärän ja kappalemäärän mukaan, tai sitten esimerkiksi tavararyhmittäin kuukausitasolla. Jos esimerkiksi paperit ovat mukana, voit merkitä poistoihin nippu laskuja tai laskea paperit erikseen. Valitse mahdollisimman hyvin sinun tarpeitasi palveleva ja havainnollistava tapa.

Kirjaamisen kynnyksen kannattaakin olla mahdollisimman pieni, jotta kirjaus tulee tehtyä. Se voi olla vihko, kännykän muistiinpanosovellus tai tietokoneen taulukko-ohjelma. Tiedot voi myös ns. puhtaaksi kirjoittaa kuukausittain siistimpään muotoon ja analysoida samalla tavaravirtaa. 

Kuukausien välillä voi olla isojakin eroja (syntymäpäivät, juhlapyhät) ja sen takia pidempiaikainen seuranta onkin järkevää.

 

Tavarakirjanpito motivoi karsimaan

Tavarakirjanpidon hyvä puoli on se, että uusien tavaroiden kirjaaminen voi lisätä kynnystä tavaran ostoon tai ilmaislahjan säilyttämiseen. Ja toisaalta motivoida poistamaan tavaroita, ihan silkasta taulukkoon kirjaamisen ilosta. 

Erityisesti jos tilanne tulevien tavaroiden kohdalla näyttää kuukauden lopulla suurelta, voi iskeä innostus käydä yksi laatikko lävitse, olla säilyttämättä jotain turhaa tai viedä kierrätystä odottavat tuotteet pois. "Palkinnoksi" saa kirjata taulukkoon poistuvat tavarat. Tietynlainen kilpailu itsensä kanssa motivoi ja tavoitteet usein auttavat tavaran karsimisessa.

Tavarakirjanpito on siis eräänlainen motivaattori tavaroiden karsimiseen ja sopii erityisesti listoista ja taulukoista pitäville.

Kommentit