Project 333 minimalistinen vaatehaaste

 

Huhtikuu lähenee, kevät saapuu ja kesä lähestyy. Uudet mallistot ja tarjoukset houkuttelevat.

Tartu Project 333 minimalistiseen vaatehaasteeseen. Se on juuri sopiva haaste shoppailun vähentämiseen ja jo olemassa olevien vaatteiden ja tavaroiden arvostamiseen sekä karsimiseen.

Haasteet inspiroivat ja saavat ajattelemaan asioita hieman eri näkökulmista, joten tämä on hyvä haaste kokeilla minimalistista vaatekaappia. 


Mikä on Project 333?

Project 333 eli Minimalist Fashion Challenge on minimalisti Courtney Carverin (Be More With Less) luoma metodi. 33 vaatetta kolmeksi kuukaudeksi.

Minimalistinen vaatehaaste kiteytettynä: Pieni määrä yhteensopivia vaatteita. Ei ainaista miettimistä, mitä mä laitan tänään päälle. Ei suuria pyykkivuoria, koska vaatteita ei riitä pyykkivuoreksi asti. Lempparivaatteiden korjausta ja huoltamista. Keskittymistä olemassa oleviin, niihin jotka jo omistaa.  

Tee näin:

Valitse 33 tavaraa seuraavista: sisävaatteet, asusteet, korut, ulkovaatteet ja kengät.

Näiden lisäksi voit vapaasti valita: alusvaatteet, yövaatteet, koti- ja treenivaatteet sekä jatkuvasti käytössä olevat korut kuten esimerkiksi kihlasormus. 

Pakkaa loput vaatteet pois



 

Eli valitse yhteensä 33 vaatetta ja asustetta. Lisäksi valitse tarvitsemasi alusvaatteet, yövaatteet ja treenivaatteet, joita arvioit tarvitsevasi seuraavan 3 kuukauden aikana. Voit näin luoda kapselivaatekaapin, jossa on yhteensopivia lempivaatteitasi. Samalla tulet arvioineeksi vaatteiden kuntoa, monikäyttöisyyttä ja tarpeellisuutta.

Samoista vaatteista saa useita eri tyylejä yhdistelemällä ja olemalla luova. Katso miten puseron pukeminen toisinpäin luo erilaisen ilmeen.

Vaatekaapissa on yleensä paljon vaatteita, mutta vain osa niistä on aktiivisesti käytössä. Jos tuntuu usein, ettei ole mitään päällelaitettavaa, vaikka vaatekaapissa on paljon vaatteita. Tämä haaste voi olla juuri oikea ratkaisu ongelmaasi.

Katso 33 hyvää syytä kokeilla Project 333 ja kapselipukeutumista.

 

Pakkaa loput vaatteet ja asusteet pois näkyvistä

Kun olet valinnut kaikki 33 tavaraa, pakkaa jäljelle jääneet pois näkyviltä. Voit pakata vaatteet esimerkiksi pahvilaatikkoon ja viedä varastoon.  Voit myös pakata vaatteet yläkaappiin tai toiseen kaappiin. 

Jos tilaa on vähän, voit myös kokeilla peittää muut vaatteet lakanalla tai vastaavalla. Idea on se, että ne eivät ole näkyvillä ja niitä ei ole helppo ottaa hetken mielijohteesta käyttöön.

Kyse ei ole kuitenkaan kärsimysprojektista, joten jos koet että joku vaate on väärä valinta, se menee rikki tai tuntuu epämukavalta, voit toki korvata sen jollain muulla. Voit myös lisätä haastavuutta ja yrittää pärjätä ilman ko. vaatetta.

 

Tavaran karsiminen kolmen kuukauden harkinta-ajan jälkeen

Kolmen kuukauden jälkeen voit taas tehdä uuden kokoelman ja arvioida varastossa olevien vaatteiden kunnon ja mielekkyyden. Tässä kohtaa on hyvä poistaa turhalta tuntuvat, epämukavat, kulahtaneet ja epäsopivat vaatteet. 

Haaste voi myös auttaa löytämään paremmin oman tyylin ja sen millaisiin vaatteisiin oikeasti pukeutuu. Käytössä olevat vaatteet eivät välttämättä ole niitä, joihin haaveilet pukeutuvasi. Tällaiset vaatteet ovat turhia vaatekaapissa, jos et ikinä laita niitä päällesi.

 

Project 333 hillitsee shoppailuhimoa ja vapauttaa aikaa

Haaste auttaa myös rauhoittamaan shoppailuintoa, koska vaatteet ovat vakiot kolmen kuukauden ajan. Ei siis tarvitse jatkuvasti kyttäillä tarjouksia, uusia mallistoja ja miettiä, mitä seuraavaksi ostaisi. Säästät niin aikaa kuin rahaakin.

Harkintalista on myös hyvä apuri ja hillitsee heräteostoksia. Jos huomaat tarvitsevasi tietynlaisen vaatteen tai kengät, lisää se harkintalistalle. Jos koet, että listalla olevat vaatteet ovat tarpeellisia vielä esimerkiksi kuukauden päästä, niin ne luultavasti tulevat tarpeeseen, etkä hanki niitä vain hetken mielijohteesta.


 

Kommentit