To do -lista - hyvä vai huono arjen apuri?


 

Meillä kaikilla varmaan on jossain vaiheessa ollut To do -lista. Tuo ihana kauhea lista tehtäviä, jotka pitäisi tehdä. Toiset tehtävät roikkuvat niissä kuukausia tai pahimmassa tapauksessa vuosia, ja toiset pystyy poistamaan sieltä nopeastikin.

Välillä kannattaa ravistella omia tapoja toimia, ja miettiä onko sama tapa todella hyvä vai huono. Tuntuuko se hyvälle tavalla toimia vai olisiko tavassa kehittämisen varaa? 

Jos To do -lista toimii sinulle, hienoa! Silloin kannattaakin jatkaa hyvää ja toimivaa tapaa, jonka olet löytänyt itsellesi helpottamaan arkea. 

Onko To do -lista kuitenkaan paras mahdollinen apulainen kaikille? 

Aina tehtävälista ei kuitenkaan tuo apua, vaan enemmänkin ahdistusta ja huonoa omaatuntoa tekemättömistä tehtävistä.


To do listan ongelmat

Kuinka lohduttomalta näyttääkään kahdenkymmenen kohdan erilaisten tehtävien lista kiireisessä arjessa. Tuntuu, ettei mitään saa aikaiseksi. Kun yhden poistaa niin vähintään kaksi tulee tilalle. 

Oikeasti vuorokaudessa saa melko paljonkin aikaiseksi. Sitä ei vaan välttämättä huomaa, jos keskittyy tekemättömiin asioihin. Harva pitää listaa kaikista tehdyistä hommista.

Pitkä lista ruokkii usein epätoivoa ja saamattomuutta. Kukapa ei haluaisi tuntea itseään mielummin tehokkaaksi kuin laiskaksi ja saamattomaksi.

 

Toistuvat tehtävät eli rutiinit

Listalta kannattaa ainakin poistaa itsestäänselvyydet, kuten imurointi, pyykinpesu, kaupassa käynti tai lakanoiden vaihto. Nämä hommat tulee tehtyä joka tapauksessa, oli ne listalla tai ei. Itseasiassa niistä kannattaa pyrkiä kehittämään rutiini, joka toistuu mahdollisimman automaattisesti, ajattelematta. 

Jos sinulla on tapana imuroida viikonloppuisin, teet sen listasta riippumatta. Tai huomaat kyllä kun hiekka ja pölypallerot alkavat häiritä sinua.

Jos listalta löytyy tiettyjä erityisiä muistettavia asioita kuten syntymäpäivälahjan osto, tai lääkärin ajanvaraus. Katso kalenterista sopiva hetki ja laita tehtävä suoraan sinne. Voit myös niputtaa samanlaisia tekemisiä kuten hammaslääkäriajan ja neuvolan ajanvaraus samalle päivälle. 

Kuinka tehokaaksi tunnetkaan itsesi. Tämä tehokkuuden ja aikaansaamisen tunne on itseasiassa yksi tärkeimmistä tunteista, joka ruokkii tekemistä. Kun tunnet olevasi aikaansaava, se palkitsee ja jatkat samanlaista tapaa.

 

Ikuisesti listalla pyörivät tehtävät

Ikuisesti tehtävälistalla roikkuvat asiat voi luultavasti unohtaa, koska jos niitä ei ole tehnyt vaikka vuoteen, kuinka tärkeä tai kiireellinen asia voi olla? Tuskin kovinkaan. Se ehkä olisi kiva tai hyvä tehdä, mutta ilmankin pärjää.

Kun lista ei enää ahdista pituudellaan, voi olla että saatkin enemmän aikaan, koska ei ole pakko. Aikaa ja energiaa ei myöskään kulu tekemättömien tehtävien murehtimiseen tai aloituksen viivyttelyyn.

Kannattaa ainakin kokeilla hieman erilaista tapaa, jos tuntuu että To do -lista ei ole avuksi vaan haitaksi.


Kommentit