Podcast: Digitaalinen järjestys - Vieraana minimalisti Teemu Kunto

 

HomeviaLauran Kaunis järjestys -podcast digitaalisesta järjestyksestä on kiinnostava ja kuuntelemisen arvoinen. Hyviä ajatuksia kuinka saada digitaaliset asiat järjestykseen. Vieraana on Minimalismi -kirjan kirjoittanut Teemu Kunto.

 

Digitaalinen järjestys

"Digitaaliseen järjestykseen pätee samat lainalaisuudet kuin fyysisen tavaran järjestämiseen. Ihan ensimmäiseksi kannattaa miettiä, mitkä palvelut ovat oleellisia, ja mitä taas kannattaa karsia, siivota ja unohtaa kokonaan. Informaatioähky, digitulva, piippaavat ilmoitukset, multitaskaus, keskittymiskyvyn heikentyminen ja jatkuva reagoimisen vaade ovat todellinen haaste.

Kuitenkin oikein hyödynnettynä digitaalisuus tukee arjenhallintaa ja järjestelmällisyyttä sekä säästää fyysistä tilaa kaapeistakin. Toisin sanoen digitaalisuudessakin oleellista on tiedostava käyttö ja vähemmän on enemmän -ajattelu."

Laura kertoo myös millaista hybridimallia käyttää digitaalisuuden ja paperisen yhdistämiseen. Hän vinkkaa omat ja seuraajiensa suosikkisovellukset arjenhallintaan, järjestelmällisyyteen, kalenterointiin, kotitöihin ja muistilistoihin.

Hän myös avaa omaa puhelimen käyttöään ja miten digipaasto helpotti konkreettisessa kaappien järjestelyprojektissa. 

 

Digitaalinen minimalismi eli digimalismi 

Podcastissa vierailee myös minimalisti Teemu Kunto. Hän antaa vielä hieman erilaista näkökulmaa digitaaliseen järjestykseen. Miten esimerkiksi digitaaliset asiat kuten kuvat ja sähköpostin voi hoitaa minimalistisesti aikaa tuhlaamatta. Hän onkin lanseerannut sanan digimalismi eli digitaalinen minimalismi.

Teemu itse käyttää Inbox zero -menetelmää sähköpostien hallintaan. Menetelmässä saapuneet-kansio tyhjennetään ja pidetään tyhjänä. Siellä on pelkästään erityistä huomiota tarvitsevat sähköpostit jäljellä kuten esimerkiksi vastausta vaativa sähköposti, maksamaton lasku tai käyttöä odottava pääsylippu. Mainosuutiskirjeitä hän ei tilaa ollenkaan.

Hänen kaikki kuvansa ovat digitaalisessa muodossa ja ne on tallennettu pilveen. Kuvien järjestelemiseen, lajitteluun tms. hän ei ole halunnut tuhlata aikaa. Lisäksi hän ei käytä To do tai muita vastaavia arjenhallinta tai suunnittelusovelluksia, koska ne usein vaativat lisää aikaa eikä hän koe niistä olevan itselleen lisäarvoa.

 

Löydä itsellesi oma tapa hallita digitaalista järjestystä

Tärkeintä on kuitenkin löytää itselle sopiva tyyli hallita digitaalista järjestystä. Eri ihmisillä on erilaisia mieltymyksiä ja tarpeita arjen hallintaan. Toiset rakastavat To do -listoja ja toiset eivät sellaisia kaipaa, esimerkiksi kalenterimerkinnät tärkeimmistä asioista riittävät. 

On myös hyvä tiedostaa, kuinka paljon digitaaliset sovellukset ja palvelut vievät aikaa ja huomiota. Ruutuajan määrittäminen tai digipaasto voi olla soveltuva keino testata, minkälaisia vaikutuksia sillä on omaan arkeen.

Rahaa myös säästyy, kun keskittyy muutamaan palveluun. Nykyään suoratoisto- ja äänikirjapalveluitakin on helppo vaihtaa tai pistää tauolle, kun niille ei ole enää tarvetta. Ja ottaa taas käyttöön kun tarvetta ilmenee.

Podista löytyy mukavasti vinkkejä erilaisiin tapoihin ja sovelluksiin.


 


Kommentit