Yhden minuutin sääntö

 

Mitä kaikkea voikaan tehdä yhdessä minuutissa? Gretchen Rubinin yhden minuutin sääntö "one-minute rule" on oivallinen tapa kohti järjestelmällisempää elämäntapaa.

Yhden minuutin sääntö tarkoittaa, että jokainen alle minuutin kestävä tehtävä tehdään heti ja viivyttelemättä. Näitä tehtäviä ovat esimerkiksi takin laittaminen naulakkoon, sähköpostiin vastaaminen ja tiskien laittaminen tiskikoneeseen. 

Tehtävät ovat pieniä, mutta niillä on suuri vaikutus ympäristöön ja mieleen. Kodin siistinä ja järjestyksessä pitäminen vaatii jatkuvaa ylläpitoa sekä rutiineja, jotka tukevat järjestystä.

Kun pienet tehtävät eivät enää kuormita mieltä, jää aikaa rentoutumiselle tai on aikaa keskittyä johonkin oikeasti itselle tärkeään.

 

Voiko yhden minuutin säännön noudattamisella saada muutoksia aikaan?

Gretchenin vinkki järjestelmälliseen elämäntyyliin ja jopa onnellisuuteen on yhden minuutin sääntö, koska se on yksinkertainen ja tulokset ovat näkyviä. 

Useinhan nämä pienet tehtävät eivät varsinaisesti vie kovin paljon aikaa tai vaivaa, on vain muodostunut tapa jättää pyykit lattialle tai jättää tiskit tiskipöydälle. Jos mietit pitäisikö viltti viikata, viikkaamiseen menevä aika on melkein sama kuin sen ajatteluun menevä aika.

Kun näistä pienistä tehtävistä tulee tapa toimia, ne sujuvat automaattisesti ja tulokset ovat näkyviä sekä palkitsevia. Aloittaa voi vaikka yhdellä tai kahdella tehtävällä ja lisätä niitä pikku hiljaa.

 

21 yhden minuutin tehtävää

Minimalisti Joshua Becker on listannut 21 yhden minuutin tehtävää, joiden avulla hän on onnistunut samaan muutoksia aikaan omassa kodissaan ja elämässään.

Alla muutama poiminta listasta:

Petaa sänky

Petaa sänky heti noustuasi vuoteesta. Makuuhuoneesta tulee heti siistimpi.

Laita takki ja kengät paikoilleen

Laita takki, kengät, pipo ja hanskat niille kuuluville paikoilleen, kun saavut kotiin.

Kierrätä mainokset ja ilmaisjakelulehdet samantien

Vielä tehokkaampaa on laittaa "Ei mainoksia" kyltti postilaatikkoon tai postiluukun viereen. Näin vältyt kierrättämisen vaivalta. Jos kuitenkin tykkäät lukea mainoksia tai ilmaisjakelulehtiä, lue ne pian. Älä jätä lojumaan tai kasaantumaan pinoihin.

Älä jätä vaatteita lattialle tai huonekalujen päälle lojumaan

Likaiset vaatteet kuuluvat pyykkikoriin ja puhtaat vaatteet laitetaan kaappiin. Puolikäyttöiset ovat ikuinen ongelma, mutta niille voi olla esimerkiksi oma erillinen naulakko. Pääasia, etteivät ne rypisty lattialla tai tuolilla epäsiisteiksi, jolloin ne joutuvat takaisin pyykkiin. Kannattaa myös miettiä, että jos vaate ei ole likainen eli se ei kuulu pyykkikoriin, voisiko sen tuulettaa ja laittaa takaisin kaappiin?

Laita avaimet paikoilleen

Tee avaimille oma paikka kotona, johon ne kuuluvat ja josta ne aina löytyvät. 

Laita aamulla ja illalla käyttämäsi kosmetiikka, hammasharja, parranajokone ja muut vastaavat tavarat takaisin omille paikoilleen

Älä jätä niitä kylpyhuoneen tasoille, vaan palauta ne käytön jälkeen omille paikoilleen. Katso myös tarkat ja tehokkaat ohjeet kylpyhuoneen kaapin siivoukseen.

Laita latausjohdot paikoilleen

Kuten avaimille, tee paikka latureille ja johdoille, johon laitat ne ladattuasi laitteen.

Viikkaa viltti käytön jälkeen

Jos omistat viltin tai vilttejä, viikkaa ne käytön jälkeen. Olohuone näyttää siistimmältä ja ryhdikkäämmältä, kun viltti on siististi aseteltu käytön jälkeen. 

 

Muutama lisävinkki alle minuutin hommiin:

Sähköpostiin vastaaminen

Toimi samantien luettuasi saapuneen sähköpostin. Jos vastaaminen vie alle minuutin, vastaa siihen heti. Jos sähköposti ei vaadi vastaamista, arkistoi tai poista se. Jätä saapuneet kansioon vain ehdottoman tärkeät, vielä toimenpiteitä vaativat sähköpostit.

Tahrojen pyyhintä

Tahrat on tuoreeltaan helppo pyyhkiä pois pöydältä tai lattialta. Jos tahra kuivuu, tahran poistaminen vie paljon enemmän aikaa ja vaivaa.

Tiskien laittaminen tiskikoneeseen

Tiskien laittaminen tiskikoneeseen vie melkein saman ajan kuin niiden jättäminen tiskipöydälle.




Kommentit